Musik årskurs 9

I musikämnet fokuserar vi mest på att spela instrument och sjunga, men även på att lära oss noter, allmän musikkunskap och musikhistoria.

Under höstterminen kommer vi jobba vidare med pop- och rockhistoria, och spela låtar från olika årtionden. Vi spelar även nyare låtar.

Under vårterminen går vi igenom de stora dragen i den västerländska konstmusikens historia, och provar spela ett mer klassiskt stycke. Vi kommer också spela låtar från följande genrer: jazz, folkmusik, "världsmusik" (från icke-europeiska länder).

Under terminens gång kommer det finnas möjlighet att gå på några frivilliga lektioner i musikteori och musikgehör. Om man t.ex. funderar på att söka till en musiklinje på gymnasiet så kan det vara bra att bli mer förtrogen med det. Alla 9:or som är intresserade är välkomna, man behöver inte ha siktet inställt på musiklinje.

 

Spela instrument: Alla ska under terminen hinna spela trummor och el-bas. Man behöver även hinna med att spela antingen synth eller gitarr/elgitarr. (Man behöver inte hinna med båda dessa, huvudsaken är att man tränar både melodispel och ackordsspel, på något av instrumenten).

Sång: Vi kommer fortsätta träna sång på olika sätt. Dock behöver man inte sjunga solo.

Musikkunskap: Vi jobbar med pop- och rockhistoria, och de stora dragen i den västerländska konstmusiken historia.

Noter: Vi repeterar notvärden och tittar lite på notsystemet.

Kunskapsmatris i musik

Några tips och några bra sidor att kolla in om man vill lära sig mer eller öva hemma

- Sida för att öva trummor. Gratis lektioner och övningsexempel! www.trumskolan.se

-Om man vill lära sig en specifik låt kan man gå in på Youtube och skriva in t.ex. "how to play I'm not the only one", så får man upp en hel rad med instruktionsvideor! Skriv bara "how to play" och låten du vill lära dig!

- På Studiefrämjandets sida www.musikakuten.se kan du få hjälp med allt ifrån hur du ska stämma din gitarr, till hur du kan göra om du vill skriva en egen låt.

Dela:
Kategorier: