Hej!

Det är en lite speciell höststart i år. 7a, b och c har gått här i ett år och lärt sig mycket. 7d, e, f är helt nya på skolan och många har inte spelat värst mycket i sina gamla skolor.
Det här betyder att de "gamla" klasserna kommer arbeta lite annorlunda mot de "nya" som ska plocka upp lite av det viktigaste vi gick igenom förra året med notvärden, ackord, rytmer, samspel och instrumentkännedom.

"Gamla"
Pop: High with somebody, Sandro Cavazza, vi startade med en sommarhit med glad vissling. Gitarrens plock dubblades med plock på synt.
Rock: We´re not gonna take it, Twisted sisters. Eleverna har efterfrågat mer av det rockiga. Här fick vi chans att utveckla våra rock-röster och rocka på på instrumenten.
Visa: Kungens man, Björn Afzeilus. En otäck visa om hur lite vissa personer var värda förr i världen jämfört med Kungar och högt uppsatta i samhället. Härligt mellanspel.
Reggae: No woman no cry, Bob Marleys gamla hit. Vi tog den dock i Fugees cover för att få med det härliga gitarr-plocket. Komp i baktakt med sköna fills på trummorna. Basen var reggae-typisk i rytmerna.

Vi föröker hela tiden spela låtar från olika genrer för att lära oss olika komp, rytmer, spelstilar, ackord, anslag och sångsätt.

Tema avtryck: Alla "gamla klasser" ska spela var sin låt i showen Tema Avtryck. 6 låtar sammanlagt. (De nya klasserna kommer att göra drama-avsnitten i showen i höst. Vi gör tvärt om i vår och då spelar de nya klasserna låtarna)

Samma som jag, Allyawan. Handlar om att vi är alla samma människor, varför ska man hata?
Earth song, Michael Jacksons. Handlar om vad vi gör med vår vackra jord.
Die Mauer, Ebba Grön. Handlar om hur man delar upp människor genom att bygga upp murar.
Wonderful World, Louis Armstrong. Handlar om vår vackra värld.
Skrattar idag, Ison och Fille. Handlar om att man vill leva i nuet och inte bryr sig om vad som händer om man inte tänker till innan det är för sent.
Under ytan, Loreens version. Handlar om under ytan. Vi kommer att tolka den som att vi oroar oss för all plast som ligger under havsytan i högar runt jorden.

"Nya"
Vi började hösten med att spela:
Pop: Thunder, en hit från förra sommaren. Den låten valde jag specifikt för att den har alla bra ingredienser för elever som varken känner varandra eller som har liknande färdigheter i ensembel spel.
Låten har både svåra och enklare element som gör att det låter bra och rätt oavsett vem som spelar vad. Vi samplade även våra röster och hade kazoo-solo. Ramsan för att komma ihåg trumkompet uppskattades för det var lite galet:
Hör du åskan - lilla mupp.
Rock: 7 nation army, White Stripes. Den här låten med kanske jordens bästa riff på elbas spelade de gamla klasserna förra året. Enligt min mening måste man spela denna låt nån gång i livet. Lika bra att göra det nu.
Visa: Höstmåne av Dia Psalma. En rusikg text om ett par som hade svårt att bli med barn. Intro-melodin spelas både på gitarr och piano och kommer skönt efter varje vers.
Allmänbildning: Vi lärde oss alla instrumentnamn i en symfoniorkester. Instrumentfamiljer och massor av fakta. Vi såg på klipp från Youtube där orkestrar spelade Harry potter, Indiana Jones, Pirates of the Carribean. Jag pekade på skärmen och eleverna skrek det instrument jag pekade på: FAGOTT, OBOE, VALTHORN m.fl.
Klassiskt: Efter instrumentnamnslektionen var det dags att själva spela som en symfoniorksester. Vi ställde in stråkar, horn och allt som behövdes på keyboardsen och spelade I Bergakungens sal av Grieg. Gitarr, bas och trummor fanns också med
och vi spelade i bästa Robert Wells stil.

Kulturval: Ca 45 elever i årskursen har valt musik som sitt kulturval. I detta ämne får eleverna oftast välja vilka låtar de vill lära sig. Där har vi spelat låtarna:

Wake me upp when September ends
Come as you are, Nirvana
Feel good inc, Gorillaz