Granits veckobrev

Veckobrev v 2

 

Hej och välkomna tillbaka till vårterminen i åk 9.

Vi märker att många är trötta efter jullovet. Hjälp era barn att få tillräckligt med sömn så att de orkar med skoldagarna. Påminn dem även om att ipaden ska vara laddad och i skolan inför skoldagen.

Blommensbergsskolan har blivit utvald att delta i PISA-provet och 37 slumpvist utvalda elever födda 2002 kommer att delta. Eleverna gör ett prov i läsförståelse, matematik och naturvetenskap. Provet kommer att genomföras den 6/3. Mer info kommer efterhand.

Läxhjälpen fortsätter på torsdagar kl 14.15-15.15 med Patrik och Mikaela.

Maggie Elfving kommer att ta över Bonnies grupp i spanska.

Vi vill flagga för att vi kommer att ha öppet hus för blivande åk 6-elever torsdagen 18/1 och att flera av våra elever i åk 9 kommer att vara här på kvällen och representera skolan. De elever som ska vara här behöver komma hit kl 17.00 för att förbereda sig för sina uppdrag.

Några smärre schemaändringar har skett inför vårterminen. Vi hoppas att de nya ligger eller kommer att ligga digitalt inom kort på hemsidan. Vi går igenom ändringarna med eleverna på måndag på mentorstiden.

 

Med vänlig hälsning

Granit

 

Veckobrev v 50

Hej.

Nu har vi bara en sista vecka kvar innan det är jullov.

På måndag får de elever som har missat att göra matteprovet göra det på fs-tiden.

Måndagen är en vanlig dag förutom att de som är med i julshowen kommer att få arbeta i sina respektive grupper under dagen. (tiderna får eleverna på mentortiden på måndag morgon)

På onsdag har vi i åk 9 en filmfestival för dem som inte är med i julshowen.

På torsdag är det julavslutning. Dagen börjar kl 9.30 och vi slutar kl 13. (Vi äter lunch kl 11.20) Den dagen får vi se julshowen.

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 49

Hej

Vi vill tacka för att det var så många vårdnadshavare som kom på vår redovisning av Tema Framtid och vi tycker att eleverna har gjort ett mycket bra jobb under temat och redovisningen.

Under v 50 har vi kulturvecka vilket innebär att kulturvalsgrupperna i åk 6-8 redovisar något som de har arbetat med under terminen. Tiderna ligger i kalendrarna på hemsidan. Annars är det vanligt schema.

Vi i åk 9 redovisar våra kulturval i julshowen som vi visar upp för alla på skolan under v 50.

Sedan höstlovet har vi i musiken jobbat med att komponera egen filmmusik, i GarageBand. De som ännu inte skickat in sin låt till Karin behöver göra det senast denna helg, eftersom den ingår i betygsunderlaget. Maila till karin.berggren@stockholm.se och glöm inte att skriva vilken film musiken ska höra till!

Vi vill varna för att isen på sjön Trekanten är mycket tunn och det är bra om ni pratar hemma om hur farligt det är med osäkra isar och att det är förenat med livsfara att gå ut på isen.

Här är en sida med många bra texter, länkar och övningar för dem som vill träna mer på engelska: https://azon.se/skolan/engelska2.htm

Allt gott!

Granit

 

Hej

Den här veckan har vi fortsatt med muntliga nationella prov och arbetat vidare med Tema Framtid i de olika ämnena.

Vi har också sett 7:ornas fina redovisningsshow av Tema Avtryck.

På torsdag 7/12 kl 17.30 är ni vårdnadshavare välkomna på vår temaredovisning av Tema Framtid. Vi håller till på vårt våningsplan högst upp i skolan.

Under veckan kommer vi att ha brutet schema under tisdag, torsdag och fredag.

På tisdag är det skola mellan kl 9-14.30 (b-språk som vanligt),

på torsdag är det skola kl 9-14. Sedan ska eleverna vara tillbaka på skolan kl 17.15 inför temaredovisningen. För dem som inte hinner åka hem på eftermiddagen öppnar vi upp ett klassrum där eleverna får äta lite mellis och titta på en film.

På fredag börjar eleverna kl 8.30 och alla har matteprov. Sedan slutar alla efter lunch som komp-ledigt efter temaredovisningen.

 

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 47

Hej

Den här veckan har vi börjat med de muntliga nationella proven i matematik, svenska och engelska. Även under nästa vecka gör vi proven.

Idag, fredag, åker vi till gymnasiemässan efter lunch.

På måndag ska appar som inte är skolrelaterade tas bort från elevernas ipads. Därför är det viktigt att eleverna lägger över sådant som de vill spara någon annanstans. Alla appar som har med skolarbeten att göra behålls.

Vi i åk 9 skall se åk 7:s showredovisning av Tema Avtryck på onsdag och torsdag.

Vår egen temaredovisning av Tema Framtid äger rum den 7/12 kl 17:30 - 19:00 på plan 4 i skolhuset. Då är ni vårdnadshavare och syskon välkomna!

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 46

Hej

Det har varit många sjuka både bland lärare och elever den senaste veckan. Nu hoppas vi att alla kryar på sig och är friska och beredda inför de muntliga nationella proven i svenska, engelska och matematik under v 47 och v 48. Eleverna är indelade i grupper och kommer göra proven på tider som de får veta i förväg. Övrig tid arbetar de som vanligt enligt schema.

Vi är igång med Tema Framtid. Något som upptar många elevers tankar är den egna framtiden och gymnasievalet och på fredag 24/11 ska vi gå på gymnasiemässan efter lunch. Eleverna kommer att få välja om de vill åka tillbaka till Liljeholmen med oss lärare (efter överenskommen samlingstid på mässan) eller om de vill stanna kvar på mässan ett tag till på egen hand på fredag eftermiddag.

Vi vill passa på att bjuda in er vårdnadshavare till en redovisning av Tema Framtid på sen eftermiddag/tidig kväll torsd 7/12. Mer info kommer snart.

Information från Tobias till elever och vårdnadshavare i Granit åk 9

Den 1 december kommer Jenny Stanser som är rektor sluta på Blommensbergsskolan. Fram tills att vi har en ny rektor på plats är jag TF rektor. Ansvaret över årskursen förändras inte. Men det innebär att jag under den tiden inte kommer att ha möjlighet att undervisa i matematik i 9c och 9d som tidigare. Från måndag den 20 november kommer en vikarie som heter Tim af Geijerstam ansvara för undervisningen. Han har under senaste veckorna varit med båda klasserna som stöd och har lärt känna eleverna.  Jag kommer fortfarande vara ansvarig för betygssättningen och hålla i de nationella proven samt vara med som mattestöd tillsammans med Mire som är speciallärare.

Hälsningar Tobias!

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 45

Hej.

Hoppas att alla har haft ett bra höstlov.

I måndags hade vi temauppstart på Tema Framtid. (Om någon vecka kommer även ni föräldrar att kunna se filmen som vi lärare har gjort och visade för eleverna.)

På torsdag i v 46, 16/11, ger Alicija info om gymnasievalet för vårdnadshavare i 9 c och 9d. Kl 18.30-19.30 i dramasalen.

Under v 47 och 48 kommer vi att genomföra muntliga nationella prov i svenska, engelska och matematik. Eleverna kommer att få veta tider och gruppsammansättning när det närmar sig.

 

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 43

Hej

Alla 9:or är nu igång med ett filmmusikprojekt. I OneDrive ligger instruktioner för uppgiften och även en power point med genomgången från v.42. Jobba gärna lite på uppgiften före nästa musiklektion. Instruktioner finns även i klassernas kalender på skolans hemsida (klicka på ”musik” i vänstra kolumnen). Ganska många behöver gå in på ”inställningar” och uppdatera sin iPad, för att kunna hämta den senaste versionen av GarageBand. Instruktioner för detta finns också i OneDrive.

Hem och konsumentkunskapsläraren Sofie går nu på föräldraledighet och efter höstlovet tillträder Inger som vikarie. Vi önskar Sofie lycka till och hälsar Inger välkommen!

Den här veckan har vi fått se åk 6:s fantastiska Melodifestival.

Nästa vecka är det höstlov och vi ses igen på måndag 6/11 enligt schema. Då har vi uppstart av Tema Framtid och hela åk 9 samlas i dramasalen på mentorstiden.

Ha ett härligt höstlov!

Önskar Granit

 

 

Veckobrev v 42

Hej

Nu har vi en vecka kvar av skolarbete innan det är dags för ett efterlängtat höstlov.

Den här veckan har vi i åk 9 haft besök av Framtidståget och nästa vecka kommer vi att få se åk 6:s Melodifestival.

Idrottsläraren Magnus hälsar att han vill få in idrottsuppgiften Träningsdagboken. Den skulle varit klar fredagen i v.40.

Glöm inte att titta i kalendern för att ha koll på läxor och prov. http://blommensbergsskolan.se/

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v 41

Hej

På måndag har vi en halv studiedag. Eleverna har sovmorgon och börjar kl 12.30 enligt schema.

Vi märker att många elever är trötta när de har långa skoldagar. Det är jättebra om de kan ha med sig en flaska vatten och något litet mellis så att de orkar med sina studier.

Vi behöver byggmaterial till bilden, dvs små kartonger och plastmaterial. Ta gärna med!

Glöm inte att titta i kalendern för att ha koll på läxor och prov! http://blommensbergsskolan.se/

Vi vill påminna om läxhjälpen på torsdagar kl 14.15. Ett utmärkt tillfälle att få hjälp med läxor , slutföra uppgifter eller ta igen det man missat.

Vi bifogar ännu en gång länken till föräldraenkäten som ska besvaras före 20/10. Vi är mycket tacksamma om ni tar er tid till detta. Tack på förhand!

 

Allt gott!

Granit

 

Veckobrev v. 40

 

Hej!

 

Måndag 16 oktober (v. 42) kommer vi att bryta för halvdag, då vi ska planera för tema.

Eleverna börjar sina ordinarie lektionerna 12.40.

9A börjar med Engelska.

9B börjar med Idrott

9C börjar med Svenska

9D börjar med Musik/ NO-Lab.

 

Eleverna som kommer på Läxhjälpen på torsdagseftermiddagarna får väldigt mycket hjälp. Välkomna dit!

 

Ma – prov v. 41

HKK - prov v. 42

 

Skolinspektionen kommer under 25 september – 20 oktober genomföra en vårdnadshavarenkät. Vi har bifogat enkäten i mailet.

 

Sofie har fått en ersättare som kommer börjar v. 45. Hon heter Inger och har tidigare arbetat i Kista som Hem – och Konsumentkunskapslärare. Sofie kommer ha en ordentlig överlämning och arbeta parallellt ett par dagar under v. 45.

Sofie´s sista undervisningsdag kommer att vara fredag v. 43.

 

 

Trevlig helg!

 

Önskar Granit

 

Veckobrev v 39

Hej

Nu är vi nästan klara med alla utvecklingssamtal och det var trevligt att träffa alla er vårdnadshavare!

Den här veckan har vi tagit skolfoton.

I svenskan är vi snart klara med att skriva våra egna noveller. I so har vi precis börjat med 2:a världskriget och kommer fortsätta fram till höstlovet v 44. I engelskan läser vi romanen The Boy In The Striped Pajamas. Träningsdagboken i idrotten ska vara klar på fredag. (se info i One Note)

Vi har matteprov i slutet av v 41.

Glöm inte att titta i kalendern på hemsidan. http://blommensbergsskolan.se/

Simskola: Elever som inte kan simma erbjuds simskola på höstlovet. Maila Tobias vid frågor och intresse: tobias.hansson@stockholm.se

 

Allt gott!

Granit

 

 

Veckobrev v 37

 

Hej

Vi har haft en bra vecka.

Alla som har visat intresse för Krakow-gruppen har fått ett besked och gruppen kommer att börja träffas på FS-tiden från och med måndag.

Claes efterfrågar kartonger ( skokartonger ) till projekt i bilden. Ta gärna med hemifrån.

På torsdag 17.00 äger årets första skolråd rum i sal 201.

Fredag 22/9 är det Blommensrun, (springtävling). Vi har vanligt schema på förmiddagen men kom gärna ombytt redan på morgonen. Kläder efter väder!

(Eleverna kommer att få mer info om tider och lunch mm)

 

Allt gott!

Granit

 

 

Veckobrev v 36

 

Hej

Vi har haft en bra vecka. Vi är igång med våra utvecklingssamtal och vi är glada och stolta över elevernas ansvarstagande och insatser under samtalen.

Nästa vecka är det studiedag på onsdag 13/9, alltså ingen skola för eleverna.

Vi vill påminna om städläxan i hem och konsumentkunskapen och prov i svenska om noveller / novellanalys och lässtrategier. (se under resp klass i kalendern) http://blommensbergsskolan.se/

 

Läxhjälpen startar från och med torsdag 14/9 kl 14.14.

 

Vår bildlärare Claes efterfrågar kartonger till ett projekt i bilden. Om ni har skokartonger eller liknande hemma får eleverna jättegärna ta med sig kartongerna till Claes.

 

Allt gott!

Granit

 

 

Veckobrev v. 35

Hej.

Vi har haft en bra vecka, b.la med kick off i tisdags i Globen.

Vi har testat elevernas kunskaper och förmågor i engelska genom att göra gamla nationella prov i engelska. Eleverna har också fått se elevexempel på uppsatser och ska få eller har fått rätta samt göra självbedömning av sina kunskaper. Vi vill tipsa om Skolverkets sida med gamla prov där det går att öva och bli bekant med proven. http://nafs.gu.se/prov_engelska/exempel_provuppgifter/engelska_ak9_exemp...

Tack för att ni var så många som kom på föräldramötet.

Inför utvecklingssamtalen kommer vi att vara i följande salar:

Caroline i sal   415

Malin                  416

Karin                   Övre musiksalen

Stefan                402

Claes                  Keramiken

Sofie                   418

Johanna            413

Gustaf               409

 

Nästa vecka är det en vanlig vecka men vi passar på att flagga för att Onsdag i v 37 är studiedag, alltså ingen skola för eleverna.

Läxor: i kemi gör alla en grundämnesuppgift som skall redovisas muntligt. Städläxa i hkk. Prov i svenska om noveller och lässtrategier.  Se kalendern på hemsidan.

Allt gott!

Granit

 

 

 

 

 

Veckobrev v 34

 

Hej.

Vi har haft en bra första skolvecka och vi är igång i alla ämnen.

För att orka hela skoldagarna är det viktigt med sömn och frukost. Eleverna får gärna ta med sig något litet mellis och vattenflaska så att de orkar med hela dagarnaPå tisdag 29/8 efter lunch ska hela åk 9 till Globen på Kick off. (se info i förra veckobrevet) Vi är i skolan enligt schema på förmiddagen, åker klassvis till Globen efter lunch och beräknar att vara klara där kl 16.00.

Viktig info från Globen: ”Då alla går via larmbågar muddrar vi vid utslag och alla väskor tittas i, detta är för vår och elevernas säkerhet. I största möjligaste mån önskar vi att väskor inte tas med för att ge en snabbare passage in och mindre köer (om möjligt). Föremål som kan användas som vapen är inte tillåtna att tas in, så som saxar, skruvmejslar, tänger och naturligtvis inte knivar eller soft air-guns. Det är heller inte tillåtet att maskera sig på väg in eller i arenan. Det råder totalt maskeringsförbud.

Vad man inte får ta med sig in i arenan:

Flaskor, burkar, selfiepinne, system- eller filmkamera (ibland råder totalt fotoförbud), bildupptagningsutrustning och allmänfarliga föremål som exempelvis paraplyer och laserpekare får inte tas med in i arenan. Vid de flesta evenemang i Ericsson Globe har vi effektförvaring i entré 2 för föremål (tex större väskor, papaplyer och andra vassa föremål) som inte är tillåtna att ta in i arenan, dock finns inga förvaringsboxar. Arrangör eller arena ansvarar inte för paraplyer som är lämnade utanför entrén och de sparas inte efter evenemangsdagen. Mat och dryck utifrån får inte heller tas med in i arenan.Föräldramöte: Onsdag 30/8 har vi föräldramöte kl 18.00-19.30. Vi samlas i resp klassrum på plan 4, högst upp i skolan. I slutet av föräldramötet kommer vi också att ge information om Krakow-gruppen.

Utvecklingssamtal tillsammans med mentor kommer att äga rum på torsdagseftermiddagar (v 36- v 39) och vi hoppas att ni har fått en tid som passar.

Gå gärna in på Granits sida på Blommensbergsskolans hemsida och titta i den nya kalenderrutan (gamla läxrutan) där ni hittar kalender med planeringar, läxor och prov samt informationsrutan.

Allt gott!

Granit

 

 

Veckobrev v 33

Hej

Vi vill hälsa alla elever och vårdnadshavare hjärtligt välkomna till ett nytt läsår!

I onsdags välkomnade vi eleverna tillbaka till skolan genom att vi lärare bjöd på en välkomstshow i ett mjukt men ihållande regn.

Sedan hann vi med en hel del praktiska saker som att informera om skåpnummer , lämna ut viktiga papper som elevkort och schema mm. Dessutom hann vi med ”speed dating” så att de flesta i klassen fick en möjlighet att prata med varandra. Vi vill passa på att påminna om att eleverna måste ta med sig hänglås till skåpet, lämna in ifyllda elevkort och lappen om modersmål (om ni inte redan har gjort det).

Under torsdagen gick vi igenom lösenord och inloggningar till elevernas ipads , jobbade bl.a med studieteknik och eleverna fick också göra en poängjakt i små grupper.

Under fredagen har vi arbetat enligt schema.

Hela åk 9 ska till Globen den 29/8 för en inspirerande kick off med Aron Andersson, Danny Saucedo och Boris René. Det finns nu en möjlighet för er vårdnadshavare och anhöriga att få se samma program på kvällen. Vid intresse, maila: tobias.hansson@stockholm.se

Se bifogad info.i mail

Föräldramöte: Onsdag 30/8 har vi föräldramöte kl 18.00-19.30. Vi samlas i resp klassrum på plan 4, högst upp i skolan. I slutet av föräldramötet kommer vi också att ge information om Krakow-gruppen. (Se bifogade dok. i mail)

Utvecklingssamtal tillsammans med mentor kommer att äga rum någon gång på torsdagseftermiddagar under veckorna 36-39. Mer info om samtalstider kommer.

EKV, elevens kulturval , kommer igång först v 35 så nästa vecka är det inget EKV.

Gå gärna in på Granits sida på Blommensbergsskolans hemsida och titta i den nya kalenderrutan (gamla läxrutan) där ni hittar kalender med planeringar, läxor och prov samt informationsrutan där ni bla kan se vårt material om studieteknik som vi jobbade med tillsammans med eleverna i torsdags.

 

Allt gott!

Granit

 

 

 

 

Dela:
Kategorier: